Metal Diş Teli Tedavisi Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Metal diş teli tedavisi almadan önce hastaların bilmesi ve dikkat etmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Konu hakkında ne kadar bilgi edinilirse hastanın kaygısında azalma oluşacaktır. Estetik diş hekimliği kapsamında uygulanan diş teli tedavisinin etkenleri çok sayıdadır. Hem hastanın hem de doktorun dikkat edeceği farklı hususlar söz konusudur. Çocuk diş hekimliği ve yetişkin diş hekimliği kapsamında uygulanmaktadır.

Metal Diş Teli Nedir? Metal Diş Teli İyi mi?

Ortodonti tedavisi kapsamında kullanılan bir tedavi aracıdır. Metal diş teli, dişlerin şekil değiştirmesinde kullanılan özel malzemelerdir. Braketlere geçirilerek kullanılır ve diş yapısının ilk duruşuna göre daha düzgün bir görünüm kazanmasını sağlar. Diğer diş tellerine göre daha fazla göze çarpar ve kendini belli eder. Aynı zamanda diğer diş teli uygulaması yöntemleri ile kıyaslandığında onlara göre daha ekonomiktir.

Metal Diş Teli Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Uygulanacak metal diş teli tedavisi kapsamında doktor tarafından birden fazla aşama oluşturulmaktadır. Kıyaslandığında şeffaf diş tellerine göre aşamalar değişiklik göstermez. Zira diş teli metal ya da şeffaf da olsa braket ile sağlandığında ortak aşamaları bulunmaktadır. Uzman diş hekimi tarafından diş teli tedavisinde izlenecek aşamalar belirlenir ve tedavi öncesi hastaya bu noktada bilgi sunulmaktadır.

1- Diş ve Ağız Yapısının İncelenmesi

Uzman tarafından metal diş teli tedavisi uygulanabilmesi için hastanın çene ve diş etinde bir sorun olmaması gerekir. Özellikle çenede yamukluk, eşitsizlik söz konusu ise öncesinde çene tedavisi yapılır. Sadece var olan sorunları tespit etmek için değil aynı zamanda tedavi sonunda en uygun görünümü elde etmek amacıyla da inceleme yapılır. Dijital diş hekimliği kapsamında metal diş tellerinin çıktıktan sonra diş yapısının nasıl görüneceği hakkında hastaya bilgi verilir.

2- Diş Beyazlatma ve Temizliği

Hastanın diş telinin takılması ile birlikte ağız bakımına dikkat etmemesi sonucunda dişlerde çürüme ve lekelenme oluşacaktır. Diş sağlığı için hem braketin iyi durması hem de dişlerin hijyenik olması adına dişlerde temizleme yapılır. Diş beyazlatma yapılabildiği gibi zorunlu değildir. Fakat genel anlamda uygulanacak olan metal diş teli tedavisi için hijyenik alan elde etmek adına yüzeysel bir temizleme yapılır.

3- Metal Diş Teli Tedavisi için Braketlerin Yapıştırılması

Diş teli tedavisinin en temel aşaması braketlerin yapıştırılmasıdır. Diş hekimi dişlerin yamukluğu, yapısına göre braketleri en doğru alanına sabitlenir. Kullanılan zararsız ve özel yapıştırıcılar ile braketler yapıştırılır. Her ne kadar yapıştırma olsa da tedavi sürecinde braketi kırabilecek yiyeceklerden uzak durulmalı. Braketlere daha sonra teller geçirilerek tedavi başlatılır.

4- Düzenli Doktor Randevularının Oluşturulması ve Kontrolü

Hastanın braket ve teli dişlere takıldıktan sonra belirli aralıklarla kontrole gelmesi gerekir. Doktor tarafından dişin kayma ve hareketine bağlı olarak değişiklikler yapılır. Tel zamanla incelenebilir, gerekli durumlarda lastiklerde değişim yapılır.

5- Gerektiği Durumlarda Lastik Kullanımı

Hastanın diş yapısına bağlı olarak ekstra lastik kullanımı gerekebilir. Lastikleri hasta braketlerine geçirerek kullanır. Alt ve üst braketlere takılabildiği gibi sadece alt ve sadece üst kısımdaki braketlere de uygulanabilir. Her hasta için zorunlu değildir.

Metal Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Metal diş teli tedavisi süresi hastanın dişlerinin yamukluğu, çarpıklığı ve doktor gözetiminde kurallara ne derece uyduğuna göre değişir. Hastanın yaşı bile süreç konusunda etkilidir. Genç yaştaki hastalarda dişlerde kayma daha kolay gerçekleşir. İleri yaştaki hastalarda dişlerin kayması ve kemiğin kaynaması daha geç olacaktır.

Metal Diş Teli Tedavisi Bittikten Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Ortodontik tedavi sırasında dikkat edilmesi gerekenler kadar tedavi sonrasında dikkat edilecekler mevcuttur. Doktor tarafından diş arkasına tel takıldıysa bu alanda temizliğe özellikle dikkat edilmelidir. Aksi takdirde çürüme meydana gelir. Bununla birlikte plak verildiyse bu konuda da tüm kurallara uymak gerekir.

Metal Diş Teli Tedavisi Sonrası Plak Kullanımı

Şeffaf plak kullanımı eğer diş arkasına metal diş teli tedavisi uygulanmazsa gerekecektir. Plaklar gün içinde mümkün mertebe her zaman takılmalıdır. Aksi takdirde dişler kaymaya maruz kalarak eski haline dönüşebilir. Su dışında yemek ve içecek tüketilirken plak çıkarılmalıdır. Gece uyku boyu mutlaka takılmalıdır. Düzenli olarak da temizlenmesi gerekir. Uygulanan metal diş teli tedavisi kalıcı olması adına dikkat edilmesi gereken husustur.