Ortodonti Uzmanı

Çene ve diş düzensizliği sorunlarında teşhis koyan ve muayene edip tedavi sağlayan kişiye ortodonti uzmanı denir. Ortodonti uzmanı olabilmek için ayrı bir eğitim almak gerekir.

Ortodonti Uzmanının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Ortodonti uzmanlığı diş hekimliği karıştırılmamalıdır. Bu meslekleri birbirinden ayıran bazı özellikler vardır. Bunun öncesinde ortodonti uzmanının başlıca görevlerini bilmek gerekir. Peki ortodonti uzmanlarının görev ve sorumlulukları nelerdir?

  • Diş teli takmak
  • 20’lik dişlerde yaşanan problemleri çözüme kavuşturur.
  • Çene darlığı problemini çözer.
  • Diş eksikliği ve Protezlerle ilgilenir.
  • Çene yapısında olan bozuklukları giderir.
  • Diş çapraşıklıklarını tedavi eder.

Bunlar ortodonti uzmanlarının ilgilendikleri konulardır.

Ortodonti Uzmanı Nasıl Olunur?

Ortodonti uzmanı olabilmek için öncelikle üniversitede diş hekimliği bölümünü kazanıp okumak gerekir. Daha sonrasında 5 yıl eğitim aldıktan sonra fakülteden mezun olunur. Daha sonrasında abu konuda uzman olabilmek için 4 yıl süren bir uzmanlık eğitimi alınır. Eğitimde başarı ile tamamlanırsa ortodontist olunur. Kısacası diş hekimliği fakültesi bitirildikten sonra gerekli olan uzmanlık eğitiminde alınır. Toplamda 9 yıllık eğitim sonunda başarıya ulaşılır.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti çapraşık ve ağzı yapısına uyumlu olmayan uyumsuz dişlerin teşhisini ve tedavisini yapan diş hekimliğinin bir dalıdır.

Ortodontik Problemleri Kim ve Nasıl Tedavi Eder?

Ortodontik problemlerin yaşandığı herhangi bir kişinin yaşı göz önünde bulundurularak ortodonti uzmanı tarafından tedavi yöntemi belirlenir. Hasta daha ergenlik çağında ise bazı tedavi yöntemleri ile bu sorunun üstesinden gelinir. Fakat hastanın yaşı çoksa bu durumda ortodonti tedavisi için cerrahi iş birliği gerekir. Ortodontik problemleri ortodonti uzmanları tedavi eder.

Ortodonti Tedavi Ne Kadar Gereklidir?

Ortodontik tedavilerinde sadece estetik kaygılar güdülmesi amacı ile değil, zaman içerisinde yaşanacak olan problemlerinde önüne geçmek için yapılması gerekir. İnsanların sizlere bu konuda yardımcı olabilmesi için tavsiye ortodonti uzmanları konusunda bilgi vermesi gerekir. Bu konuda bilgili ve tecrübeli uzmanlara yardım almak önemlidir. O yüzden verilen tavsiyeler kulak arkası edilmemelidir. Ortodontik tedavilere ihtiyaç duyulduğunda probleme göre sabit apareyler ya da hareketli apareyler kullanılabilir.

Telsiz Ortodonti Nedir?

Artık günümüzde yaygın olarak kullanılan ve insanlar merak ettiği bir yöntem vardır. Çoğu insan bu yöntemin farkında bile değildir. Peki telsiz ortodonti nedir? Bu konuda çok fazla insan bilgi almak istemektedir.

Bu telsiz ortodonti şeffaf plaklar ile yapılan bir uygulamadır. Telsiz ortodonti tedavilerinde metaller ve porselen teller kullanılmaz. Şeffaf plaklar 3 boyutlu olarak kişiye özel olarak hazırlanır. Yani kısacası ortodonti tedavisi için teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha fazla seçenek oluşmaktadır. Normal telle yapılan tedavilere göre bu şeffaf plakları fiyatları değişir. Yani ortodonti fiyatları uygulanan yönteme ve kullanılan malzemeye göre değişmektedir.

Ortodonti Tedavisi de Kullanılan Araçlar Nelerdir?

Ortodonti tedavileri için kullanılan birkaç tane araç vardır.

Bunlar;

Hareketli Ortodontik araçlar

Sabit Ortodontik fiyatlar

Vidalı araçlar

Şeffaf Plaklar

Bunlar Ortodontik tedavilerde kullanılan araçlardır.

Ortodontiste Ne Zaman Gidilir?

Ortodontiste genelde çocukların gerçek dişlerini çıkarmayı sürdürdükleri dönemlerde Ortodontik herhangi bir problemin olup olmadığı teşhis etmek amaçlı ortodonti uzmanı ile görülmek gerekir. Erken teşhis Ortodontik problemlerde iyi sonuç verebilir.

Ortodontik Tedavisinden Sonra Ağrı Olur Mu ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ortodontik tedavilerden sonra dişte ağrı oluşabilir bunun sebebi dile uygulama bakıdır. Bu ağrılar en fazla 2 hafta kadar sürer. Bu süreçte yemek ve içmenize, beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Doktorunuzun önerdiği ağrı kes ilerden kullanabilirsiniz. Her yemekten sonra mutlaka dişlerin fırçalanması gerekir. Ağız gargaraları da yapılabilir. Bu tedavi dönemine yumuşak meyveler ve sebzeler tüketilmelidir.

 

Ortodontik Tedavilerde Yaş Sınırı Var Mıdır?

Ortodontik tedaviyle için bir yaş sınırlaması yoktur. Diş için gerekli olan düzeltmelerin yapılması için yaşa önem verilemez. Eğer dişi çevreleyen kemikler sağlıklı ise Ortodontik tedavilerin uygulanması için bir engel yok demektir.

Hastanın yaşın önemsemeden dişteki çapraşıklıklar düzeltilebilir. Fakat eğer dişte çene kemiği düzensizliği varsa bu konuda ortopedik tedavi almak gerekir. Bu konuda ortodonti uzmanından bilgi alınabilir.

Zaten ortodonti tedavileri yapılmadan önce hekim sizlerin ağzı ve diş sağlığınıza bakar. Eğer dişte çürüme ve buna benzer sorunlar varsa öncelikle bunları tedavi eder. Daha sonrasında ortodontik tedaviler uygulanmaya başlar.