Retainer Teli Nedir Ne İşe Yarar?

retainer-teli

Retainer teli, ortodontik tedavi bittikten sonra kullanılan önleyici bir malzemedir. Diş teli tedavisi sonrasında düşük bir olasılıkla da olsa dişlerde bozulma meydana gelebilmektedir. Oluşabilecek bu şekil bozukluğunu önlemek, eski haline gelmesine engel olmak amacıyla bahsedilen teller kullanılmaktadır. Bu teller farklı isimlerle adlandırılabilmektedir. Aynı zamanda ortodonti tedavisi sonrasında pekiştirme tedavisi kapsamında her yaştan birey tarafından kullanılabilmektedir.

Retainer Teli Nedir?

Pekiştirme apareyi olarak da adlandırılan retainer teli, ortodonti tedavisinde kullanılmaktadır. Tel tedavisi bittikten sonra dişin arka, iç kısmında uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi normal diş teli tedavisi ile benzerlik göstermektedir. Bir süre boyunca dişlerin tekrar kaymamasını engellemek amacıyla gerçekleşir. Diş telleri ile benzer harekette ederek diş yapılarını bir arada tutar, açılma ve boşlukların önüne geçer.

Retainer Teli (Pekiştirme Teli Tedavisi) Ne İşe Yarar?

Kullanılacak pekiştirme apareyi belirli amaçlar doğrultusunda hastaya takılmaktadır. Üç farklı çeşidi bulunmaktadır; sabit apareyler, hareketli apareyler, şeffaf apareyler. Bahsi geçen bu ürünlerin hangisinin kullanıldığı fark edilmeksizin bazı unsurlar hedeflenmektedir. Tel tedavisi ile ilgili olarak retainer kullanmanın faydaları arasında:

  • Ortodonti uygulamaları sonrasında dişleri sabit tutmak,
  • Olası diş boşluklarını engellemek,
  • Diş çarpıklıklarına karşı önleyici olmak,
  • Estetik diş görünümü sağlamak bulunmaktadır.

Temelde bu uygulama şeffaf plaklar ile de benzerlik gösterir. Ancak ağız yapısı uygun ise ve gerekli ağız bakımı yapılacağı düşünülüyorsa bir süre boyunca bu teller diş içine yerleştirilmektedir.

retainer-teliPekiştirme Apareyi Ömür Boyu Kullanılır mı?

Diş hekimi incelemeleri sonucunda kullanılacak süre konusunda bilgi verilir. En az altı aylık bir süreçte kullanılması gerekir. Yalnız ömür boyu kullanılma ihtimali de mevcuttur. Dişin arka kısmında bulunmasından dolayı hastayı rahatsız etmeyecektir. Bununla birlikte genel diş teli gibi estetik kaygı da yaratmadığından ömür boyu kullanılabilir.

Hasta eğer ömür boyu pekiştirme apareyi kullanırsa dişlerinde tekrar yamulma oluşma olasılığı vardır. Düşük bir ihtimalde olsa apareylerin sürekli kullanılıyor olması olumsuz ihtimalleri ortadan kaldıracaktır. Böylece tekrar çarpıklık, yamulma olmadan dişlerinizle sağlıklı gülüş elde edebilirsiniz.

Sabit Retainer Ne Zaman Çıkar?

Hastanın yaşı, ağız ve diş yapısı, diş sayısı gibi durumlara bağlı olarak pekiştirme apareyi kullanım süresi değişiklik göstermektedir. Normal şartlarda, dişlerin kesin kaynaması adına ilk 6 ay kesin olarak kullanılmaktadır. 6 ay boyunca eğer hareketli aparey kullanıyorsanız mümkünse 24 saat boyunca ağzınızda bulundurmalısınız.

Yemek yeme, su dışında sıvı tüketimi sırasında retainer teli çıkarılmalıdır. Ancak bunun dışında ilk altı ay tedavinin kesin sonuç vermesi için gereklidir. Altı ayın üstünde kullanım yapıldığı da görülmektedir. Diş hekimi tarafından önerildiği takdirde 12 aylık kullanım süreleri de bulunmaktadır. Uzman görüşüne bağlı olarak hareket edilmesi şarttır.

Sabit Retainer Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş teli kullanan bireyler ortodonti tedavi sırasında ekstra bir hijyen sarf edilmesi gerektiğini fark etmektedir. Özellikle ara yüz diş fırçaları sık sık kullanılmalıdır. Retainer teli de diş teli ile benzerlik gösterir. Sadece braketler gibi kaba bir durumu söz konusu değildir. Hijyen açısından diş teli gibi bir yaklaşım göstermek daha doğru olacaktır.

retainer-teli
Retainer Teli

Hasta tarafından genel diş temizliğine dikkat ederek ilerlemekte fayda vardır. Günde iki kere dişler fırçalanmalı. Bununla birlikte hasta diş teli arasını temizleyebilmek için dilerse arayüz fırçası dilerse diş ipi kullanmalıdır. Diş arkasında besin birikmesi fazla olabileceği için bu durum oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Sabit Retainer Kırılması Sonrasında Ne Yapmalı?

Nasıl ortodonti tedavisi sırasında braket ve tel kopma ihtimali varsa retainer teli de aynı ihtimallere sahiptir. Özellikle sert yiyecekler tüketilmesi sonunda kırılma, kopma oluşmaktadır. Eğer retainer teli beklenen süreden önce koptuysa doktor tarafından telin tekrar takılması gerekir.

Retainer Teli Kopması Nasıl Engellenir?

Retainer teli kopmaması adına öncelikle hastaların diş arkasına müdahale edecek sert yiyeceklerden kaçınması gerekir. Ceviz, fındık ve kestane en bilinen örneklerden birisidir. Bununla birlikte retainer teli sakız gibi yapışkan formdaki besinlerden de etkilenecektir. Mümkünde minimum düzeyde tüketilmesi gerekir.

Retainer teli hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak ve ağız sağlığınıza uygun ortodonti tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. Normal ortodonti tedavi süresi kadar retainer teli kullanımında da sizlere uzman ekibimizle yardımcı oluyoruz.