Diş Filmi Nasıl Çekilir? Üç Boyutlu Tarama Nedir?

dis-filmi

Diş filmi ya da diş röntgeni, hastanın ağız ve diş yapısını görüntülemek için kullanılan bir yöntemdir. Gözle görülüp muayene edilen durumlarda sınırlı kalan tanılama bilgileri için uygulanmaktadır. Genel röntgenlerde olduğu gibi diş röntgeni de tüm ağız yapısının var olan sorunları ile ortaya çıkmasını sağlar.

Diş ve diş eti dahil olmak üzere çene içinde diş hekimine bilgi verdiği görülmektedir. Günümüzde birden fazla kullanılan röntgen türü bulunmaktadır. Diş sağlığı adına bu görüntülemeler çok önemli bir yere sahiptir.

Diş Röntgeni Nedir?

Diş röntgeni, diş hekimlerinin tedavi sırasında profesyonel bir şekilde ilerlemesini sağlayan görüntüleme teknikleridir. Tek bir diş için görüntüleme yapılabildiği gibi herhangi bir diş gurubu ya da tüm ağız içinde gerçekleştirilmektedir.

Hastanın ağız ve diş sağlığı hakkında daha fazla bilgi alınmasına neden olur. Sağladığı bilgiler neticesinde diş tedavisi istenen şekilde ilerleyebilmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan diş röntgeni günümüzde birden fazla yöntemle uygulanmaktadır.

Diş Röntgeni Görüntüleme Yöntemleri Nelerdir?

Uygulanan diş filmi yöntemleri farklı amaçlara hizmet etmesi amacıyla oluşturulmuştur. Örneğin panoramik diş röntgeni, en yaygın kullanılan iki boyutlu bir röntgen türüdür. Daha diğer diş filmi yöntemleri diş eti hakkında daha detaylı bilgi verebilmektedir. Panoramik dahil olmak üzere tüm röntgenlerin temel amacı hastanın ağız yapısı hakkında doktora bilgi verebilmektir.

dis-filmiA – Panoramik Diş Filmi Nedir?

Panoramik röntgenler ağız sağlığı için gerçekleştirilen dental bir uygulamadır. Çok sık uygulanan bir görüntüleme tekniğidir. Bu teknik sonunda alt ve üst çeneye, diş yapılarına ve etlerine dair bilgi edinebilmektedir. Diş kökleri de bu röntgenin içinde bulunduğu görülmektedir. Hekimler tarafından tüm ağız yapısını incelemek adına talep edilebilmektedir. Radyasyon yayma oranı oldukça düşüktür.

B – Periapikal Diş Röntgeni Nedir?

Diş köklerinin görüntülenmesi gerektiğinde diş filmi olarak istenmektedir. Tüm dişlerin kökleri hakkında bilgi sağlamaktadır. Apse ve olası kist durumlarını saptamak amacıyla da uygulanmaktadır. Yaygın bir kullanım alanına sahip olduğunu söylemek mümkündür. Online randevu alınarak bizzat özel muayenehanelerde uygulatılabilmektedir. Gerekli durumlar için görüntüleme alınmalıdır.

C – Diş Tomografisi Nedir?

Dental tomografi olarak da adlandırılan bir yöntemdir. Diğer diş röntgeni çeşitleri ile kıyaslandığında oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Peki tomografik diş röntgeni nedir? İnce kesitlerden oluşan bir yapıda belirli alanın görüntülenmesi için kullanılır. Dokulu bir yöntemdir 3D boyutlu olarak elde edilebilmektedir. X ışınları sayesinde görünü ve bilgisi edinilmektedir. Hava yolu ve çene kemiği dahil olmak üzere daha ayrıntılı bilgi sunmaktadır.

Diş Filmi Nasıl Çekilir?

Kullanılacak yönteme göre kısmi değişiklikleri mevcuttur. Ancak en yaygın kullanılan panoramik diş filmi nasıl çekilir sorusu ile benzerlik gösterirler. Hasta röntgen için ince yapıya sahip bir alanı ısırmalıdır. Alt ve üst çenesini küçük aparata yerleştirdikten sonra varsa sağ ve sol tarafta yer alan bölümleri tutması istenir.

dis-filmi
Diş Filmi

Sabit durmalı ve bitti denilene kadar hastanın hareket etmemesi gerekir. Kafa kısmında yer alan özel bir bölüm mevcuttur. Hasta ayakta dururken ön tarafı yüzüne arka kısmı ise kafasının arkasında olacak şekilde durur. Diş filmi için start verildiğinde bu parçalar hareket ederek kafanın etrafında döner. Herhangi bir şekilde hasta acı ya da farklı hisse kapılmaz.

Çürük Diş Filmi Kaç Dakikada Çekilir?

Diş filmi uzun süren bir işlem değildir. Hastanın yaşı ve durumu fark edilmeksizin kurallara uyulduğu takdirde kısa sürede sonlanmaktadır. Sabit duran hastalar için işlem 2 dakikayı aşmayacak düzeydedir. Saniyeler içerisinde görüntüleme alınmaktadır. Sonuçlar doğrudan diş hekiminin ekranına aktarılarak süreç tamamlanacaktır.

Diş Röntgeni Nerede Çekilir?

Özel diş muayenehanelerinde ve devlet hastanelerinde diş filmi çekimleri yapılmaktadır. Yalnız bu çekimler diş hekimi gerek görmedikçe tercih edilmemektedir. çoğu zaman dolgu, kanal tedavisi ya da metal diş teli tedavisi öncesinde gerekir. Aynı zamanda görece özel muayenehanelerde daha kaliteli, son teknolojiye sahip araçlar bulunmaktadır. Son olarak hastanın hamilelik, emzirme gibi bir durumu yoksa yaşı fark etmeksizin görüntülemesi özel muayenehanelerde gerçekleşmektedir.

Panoramik Röntgen Fiyat Bilgisi

Güncel diş filmi fiyatları oldukça farklıdır. Diş hekimi tarafından talep edilen görüntüleme türüne bağlı olarak ücretlendirmeler değişmektedir. Özellikle üç boyutlu taramalarda fiyatlandırmalar daha yüksektir. Ancak genel fiyatlarda dönemsel değişimler olduğu için internet üzerinden bilgi vermek oldukça zordur. Muayenehanemizden randevu alarak uğrayabilirseniz, fiyat bilgisi alabilirsiniz.