Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, dişte çürüklerin meydana geldiği durumlarda ve enfekte olan dişlerin tedavisinde kullanılır. Kanal tedavilerinde dişin iç kısmı temizlenip doldurulur. Kanal tedavisinde erken teşhis önemlidir. Çünkü çürük dişin ihmal edilmesi diğer dişlerde zarar verebilir. Diş üç tabakadan oluşur. Pulpa, dentin ve mine şeklimde 3 tabakadır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Süren Bir İşlemdir?

Kanal tedavileri dişe bağlı olarak iki seans ya da tek seansta biter. Eğer dişte çok fazla enfeksiyon var ise bu seans içe çıkabilir. Kanal tedavilerinin bir diş hekimi ya da endodondist tarafından yapılması önerilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi yaptıracak olan kişiler bu tedavinin nasıl yapıldığını merak etmektedir. Peki kanal tedavileri nasıl yapılır?

Kanal tedavilerinde ilk adım kanalların şeklinin görülmesi ve röntgen çekmeli olur aynı zamanda dişin çevresindeki kemikte enfeksiyon olup olmadığına bakılır.

Daha sonrasında dişin uyuşması için lokal anestezi uygulanır. Bazen lokal anestezi bile gerek yoktur. Bunun sebebi diş sinirlerinin ölmesidir. Fakat hastanın kendisini daha rahat hissedebilmesi için lokal anestezi yapılır.

  • Sonrasında enfeksiyon olan bölgeye bir delik açılır.
  • Temizleme işlemi yapılır.
  • Temizleme işlemi sonrasında ise boşluk doldurulur.

Kanala tedavisi bu şekilde gerçekleşir.

Kanal Tedavisi Sırasında Ağrı Olur Mu?

Kanal tedavileri hakkında ağrı olduğu söylenebilir. Fakat çok fazla ağrı hissedilmez. Genelde ağrı seviyesi insanların ağrı eşiğine göre değişir. Hiçbir ağrı hissedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Kanal tedavisi ağrıyı geçirmek ve dişin kurtulmasını sağlamak için kullanılan bir tedavi yöntemidir dişte eğer bir enfeksiyon varsa dişte birkaç gün boyunca hassasiyet meydana gelebilir. Bu ağrılarda reçetesiz olarak satılan ağrı kesiciler ile giderilir. Bu işlemden sonra birçok hasta ertesi gün normal hayatına dönebilir.

Kanal Tedavi İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kanal tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekene bazı unsurlar bulunur. Bu unsurlar nelerdir?

  • Kanal tedavileri ilk seansta bitmeyebilir. Bunun için bitmeyen kanal tedavilerinde tedavi bitinceye kadar o diş kullanılmamalıdır.
  • Kanal tedavisi o gün bitse bile birkaç saat bir şey yiyip içilmez.
  • Birkaç gün boyunca da aşırı sıcak ve soğuk şeylerden kaçınmak gerekir. Çünkü dişte hassasiyet olacaktır.
  • Ağız bakımı bu tedavide önemli olacağı için düzenli diş ipi kullanılmadır. Aynı zamanda düzenli dişlerin fırçalanması gerekir. Düzenli diş hekimi ilerde bağlantı kurmak önerilir.

Kanal tedavisi sonrasında bu maddelere dikkat etmek gerekir.

Tedavisi Başarı Oranları

Kanal tedaviler %95 olacak şekilde bir başarı oranına sahiptir. Kanal tedavilerinden sonra diş ömür boyu kullanılabilir. Aynı zamanda bu tedavilerde gelişebilecek bazı komplikasyonlar da vardır.

Bunlar;

  • Diş kanallarında bulunan köklerine herhangi birinin temizlememesi
  • Diş kökünde bilinmeyen bir çatlak oluşması
  • Bakterilerin dişin içine ulaşması ve orada enfeksiyon oluşturması
  • Sızdırmazlık sağlaması için kullanılan malzemenin zaman için parçalanması

Bütün bunlar kanal tedavisi komplikasyonları olarak sıralanabilir.

Kanal Tedavisi Alternatifleri

Kanal tedavileri dişlerinizi en iyi kurtarmanın yoludur. Kanal tedavileri sayesinde dişlerinize çiğneme işlevi geri kazandırılır. Dişleriniz için alternatif en iyi yok olarak kanal tedavileri tercih edilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Önlenir?

Dişlerinizi kanal tedavisi sürecine kadar gelmemesi için diş bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Günde en az iki defa dişlerin fırçalanması gerekir. Aynı zamanda gargara ve diş ipi kullanımı önerilir.

Kanal Tedavisi Yaptırılmazsa Neler Olur?

Çürük ve çatlaklardan dolayı pulpanın iyileşmediği durumlarda diş işlevini kaybetmeden ve enfeksiyon dişe yayılır kanal tedavisi bu durumda uygulanmazsa enfeksiyon daha da fazla yayılır sonrasında da apse oluşumu gerçekleşir.

Kanal Tedavisi Fiyatları Nasıldır?

Bu kanal tedavisi fiyatları tedavinin düzeyine göre farklılık gösterir.

Kanal Tedavisi Teşhisi Nasıl Koyulur?

Her dişin pulpası vardır. Bundan dolayı da kanal tedavileri her dişe uygulanabilen bir yöntemdir. Diş problemlerinde kanal tedavisi teşhisi koyabilmek için diş hekimi tarafından fiziksel bir muayene yapılarak ya da röntgen çektirilerek diş hakkında daha net bilgiye sahip olunabilir.

Dişinin kanal tedavisine maruz kalmasını istemiyorsanız diş ve ağız sağlığına gereken özeni her zaman göstermeniz gerekir. Eğer sorun kanal tedavisine kadar geldiyse tedavinin de ertelenmemesi önemlidir.