Metal Diş Teli Nedir? Kimler İçin Uygundur?

Metal diş teli ortodonti tedavisinde en çok kullanılan diş teli çeşitlerinin başında gelir. Bu teller dişlerin iç ya da dış kısmına yerleştirilerek tedavi sürecine başlanır. Söz konusu diş telinin daha sık tercih edilmesinin birçok sebebi vardır. Örneğin diğer diş tellerinden çok daha dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Metal olduğu için oldukça belirgin bir yapıya sahiptir. Estetik açıdan çok beğenilmese de kırılma ve düşme ihtimali çok düşük olduğu için genellikle kullanılan diş teli metal olandır. Ortodonti tedavisi boyunca diş telleri çıkarmak mümkün değildir. Hasta bu durumu göz önünde bulundurarak tedavi sürecine dahil olmalıdır.

Metal Diş Teli Kimler İçin Uygundur?

Metal diş teli genelde erken yaşlarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Çünkü tedaviye ne kadar erken yaşta başlanırsa o kadar etkili olacaktır. Genellikle hekimin aileleri yönlendirmesi ile metal diş teli tedavisine başlanır. Peki bu tedavi kimle için uygulanır. Hangi durumlarda diş teli tedavisine başlanır sorusunun cevabını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çapraşık dişler ya da normal konumunun dışında çıkan diş için
  • Normalden daha önde konumlanan dişler için
  • Çiğneme ve konuşma güçlüğü çeken kişiler için
  • Ağzı kapatırken ya da açarken güçlük yaşayanlar için
  • Genel olarak ortodontik sorunlar yaşayan hastalar için
  • Çene ya da yüz yapısında dengesizlik olanlara
  • Diş kayıplarından sonra diğer dişlerin yapısının bozulması problemi için
  • Dudak ya da damak yarığı problemi ile yaşayan hastalar için
  • Çenenin ileride veya geride konumlanmasını düzeltmek için
  • Dişlerin arasında boşluklar olduğu için
  • Parmak emme ya da tırnak yeme gibi problemler yaşayanlar için
  • Gülüşünden memnun olmayan kişiler için
  • Çene kitlenmesi problemi olanlar için

Yukarıdaki problemlerden herhangi birinin olması halinde hekim ortodonti kontrolü yapar ve gerekli görmesi halinde diş teli tedavi süreci başlatır. Öncesinde tedaviyi desteklemesi açısında diş çekimi ya da dolgu gibi işlemler de yapılabilmektedir.

Metal Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Metal diş teli tedavisine başlamadan önce hekimin detaylı bir muayene etmesi gerekmektedir. Sonrasında da bir tedavi planı çıkarmak gerekir. Ağız içinde çürük varsa gerekli tedavi yapılır. Diş eti rahatsızlıklarının da mevcut olması halinde de aynı şekilde gereken tedavinin yapılması gerekir.

Daha sonra hastanın ağzının içinin görüntüsü alınır ve hastanın ağız ve diş yapısına göre metal tel tasarımı yapılmış olur. Diş teli hastaya takılırken rahat çalışmak ve hastanın daha rahat etmesi için tükürüğü izole etmesi amaçlanan aletler kullanılır.

Bir sonraki aşama ise her dişe tek tek metal braketlerin takılmasıdır. Bu işlem için dişlerde pürüzlendirme işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Sonra ise özel bir yapıştırıcı kullanılır. Bu yapıştırıcı sayesinde diş ve metal tel bütünleşmiş olur. Sonraki adım ise yapıştırıcıyı sertleştirmek olacaktır. Bunun için de özel bir alet kullanılır. Yapıştırma işleminden sonra ark telini braketlerin içerisinden geçirmek gerekir. Böylece tel takılma işlemi nihayetlendirilir. Siz de bu zorlu tedavi sürecini diş hekimi Yasin Akgül ile daha kolay ve konforlu bir şekilde geçirebilirsiniz.

Metal Diş Teli Ne Kadar Sürer?

Metal diş teli ne kadar sürer sorusuna net bir cevap vermek ne yazık ki mümkün değildir. Çünkü diş teli tedavisinin süresi hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Ama ortalama olarak 1 ila 3 yıl arasında olduğunu söylemek mümkündür. Tedavi sonrasında ise bazı hastalarda 6 aylık bir süre için destek aparatı kullanılabilir.

Metal Diş Teli mi Şeffaf mı?

Diş teli tedavisi başlanmadan önce hastalar metal diş teli mi yoksa şeffaf diş telini mi tercih edecekleri konusunda kararsız kalabilirler. Şeffaf diş telleri daha estetik görünmesi sebebi ile hastalara çoğu zaman daha cazip gelmektedir. Fakat metal diş telleri dişlere daha fazla güç uygularlar. Bu da tedavi için artı bir durumdur. Ayrıca şeffaf tellerin diş çürüklerine daha müsait olmasının yanı sıra maliyetinin de daha yüksek olduğunu söylemek gerekir.

Metal Diş Teli Fiyatı

Konu ile alakalı en çok merak edilen konulardan bir tanesi ise metal diş teli fiyatıdır. Diş teli fiyatları tek çeneye göre ya da tedavinin sürecine göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda diş tellerine göre de değişir. Çünkü porselen diş teli, şeffaf diş teli ya da metal diş teli fiyatlandırması da farklıdır. Siz de konu ile alakalı ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz bizimle irtibata geçebilir ya da dryasinakgul.com adresini ziyaret edebilirsiniz.