Ortodonti Tedavisi 2023

Ortodonti tedavisi, diş görünümünden memnun olmayan hastaların gerçekleştirdiği bir yöntemdir. Mevcut ortodontik bozukluklar uzman eşliğinde yok edilerek daha estetik bir görünüm elde edilir. Sadece yetişkin ortodonti değil aynı zamanca genç ve çocuklarda da uygulama yapılmaktadır. Temel hedef daha sağlıklı, kullanılabilir ve estetik bir diş yapısına kavuşmaktır.

Ortodonti hakkında merak edilenler günümüzde oldukça fazladır. Hastanın tıbbi amaçla tedavi edilmesinden tel tedavisinin sonlanmasına kadar süren bir süreçtir. Estetik diş hekimliği ile ilgili bir alandır. Ortodonti diş teli, şeffaf plak ve diğer diş uygulamalarında uzmanlaşılan alandır. Bu alan mezunları ortodontist olarak adlandırılır ve daha çok gülüş tasarımı, çarpık diş tedavisi sırasında rol oynar.

Ortodonti Tedavisi Nedir?

Alt ve üst çene bölgesinde yer alan dişlerde meydana gelen çarpıklıkları yok etmek, yamuklukları gidermek adına uygulanan bir tedavidir. Yamuk olan dişler özellikle özgüven anlamında olumsuz etkiler yaratır. Kaç yaşında olursanız olsun diş hekimliğinin ortodonti bölümünde uzmanlık yapan isimlerden destek alarak tedavi olabilirsiniz.

Dr. Yasin Akgül tarafından verilen ortodonti tedavisi ile senelerdir rahatsız olduğunuz diş yapısından kurtulabilirsiniz. Ön, kesici, arka dişlerinizin arasındaki boşluk giderilerek daha düzgün bir ağız elde edilir. Sıralı görünümdeki dişleriniz ile estetik yapıya sahip olarak kendinizi iyi hissedebileceğinizi unutmayın. Bu tedaviler sırasında; metal braketler kullanılabildiği gibi genç ortodonti sırasında sıklıkla olmak üzere şeffaf plaklar da kullanılmaktadır.

Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Ortodontik tedavi uygulaması belirli yaş gruplarında uygulanmaktadır. Aynı zamanda belirli, ortak rahatsızlıktan söz eden kişilere uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yaş noktasında hastaların aslında çok şanslı olduğu söylenebilir. Çünkü özellikle günümüzde çocuk ortodonti uygulamaları dahi yapılabilmektedir.

Eğer siz de şu durumlardan şikayetçiyseniz:

  • Dişlerin görüntüsünden hoşnut değilseniz,
  • Dişleriniz arasında boşluklar varsa,
  • Üst üste binen-çarpık dişleriniz varsa,
  • Bir ya da birden fazla dişiniz yamuksa,
  • Çene önde ya da gerideyse ortodonti adına tedavi uygulanabilecektir.

Kaç yaşında olduğunuz fark etmeksizin Galaksi Diş Kliniğimize başvurabilir, Yasin Akgül’den randevu alabilirsiniz.

Ortodonti Tedavisi İçin Yaş Sınırı Var Mı?

Geçmiş dönemlerde ortodontik tedaviler daha çok yetişkinlere yapılmaktaydı. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte artık tedavinin yaş şartı neredeyse ortadan kalkmıştır. Günümüzde süt dişleri için dahi ortodonti tedavisi gerçekleştirilebilmektedir. Uzman hekim görüşü alındıktan sonra eğer bir engel yoksa tedaviye her yaştan birey katılabilmektedir.

Genel itibari ile insanın çene ve kemik yapısının oturması ergenlik dönemini bulmaktadır. Ortodontik tedaviler bu yüzden bu yaşlardan itibaren yapılması uygun görülse de erken yaşlarda da uygulama yapılabilir. 4-5 yaşından itibaren her bireyin gönül rahatlığı ile ortodonti anlamında tedavi olabilmesi mümkündür. Hızlandırılmış ortodonti tedavisi ile minimum sürede etkiyi görebilir, sonuçlardan memnun olabilirsiniz.

Ortodonti İlk Muayenesinde Neler Yapılır?

Sanılanın aksine Uzman Ortodontist tarafından ilk muayene sırasında doğrudan teller takılmaz. Öncelikle uzman hastanın ağız ve diş yapısını incelemelidir. Röntgen gibi görüntülemelerden de yararlanılmaktadır. Manuel incelemeler ile birlikte hastaya ya da ailesine konu hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir.

Yapılan bu işlemin belirli amaçları bulunmaktadır. İlki; hastanın varsa eğer ortodonti öncesi tedavilerini olmasıdır. Örneğin diş eti problemleri söz konusu ise önce bu tedaviyi olması sonrasında ortodonti tedavisi olması gerekir. Aksi takdirde istenen bir sonuç uzun vadede alınamayacaktır. Diş etleri dışında dolgu, kanal tedavisi gibi gerekli ihtiyaçlar da giderilir.

Ayrıca dişlerin çarpıklık durumu, aralarındaki boşluğa bağlı olarak uzman tarafından tedaviye uygun olup olmadığı konusunda bilgi verilir. Karar verildikten sonra hastaya eğer varsa önce yapması gereken uygulamaları aktarır. (Kanal Tedavisi, Dolgu vs.) İkinci seansa gelindiğinde ise hastanın dişlerinde ölçü alınır. Ölçü sonrası artık dişleri hareket ettirecek olan braketler ve teller takılır.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Ortodonti tedavisi uygulanırken belirli aşamalar göz önünde bulundurulmaktadır. Bu tedavi diğer diş tedavilerine göre uzun bir süreci kapsar. Bu yüzden diş hekimlerine ve hastalara belirli görevler düşmektedir. Diş teli tedavisi sırasında sürecin uzun olacağı göz önünde bulundurularak şu aşamalar izlenmektedir:

1.  Aşama: Ağız ve Diş Ölçüsü Alınır

Ortodontist tarafından hastaya herhangi bir acı ya da hassasiyet hissettirmeden ölçü alınır. Ölçülere bağlı olarak tedavi süreci planlanmaktadır. Alınacak ölçü yalnızca birkaç dakikayı alacaktır. İşlem sonrası ise laboratuvarda özel hazırlık yapılır ve braketler, teller üretilmektedir.

2. Aşama: Ağız Temizlenir ve Braketler Takılır

Şüphesiz ortodonti tedavisi için en etkili aşamalardan birisidir. Hastanın uzun bir süre diş yüzeyine doğrudan erişimi olmayacağı için önce temizleme yapılır. Dişler temizlendikten sonra braketler diş yüzeyine yapıştırılmaya başlanır. Bu aşamada hastalar yine herhangi bir acı ya da his yaşamaz. Braketler takıldıktan sonra tel geçirilir ve lastiklerle sabitlenir.

3. Aşama: Dişin Yapısına Göre Tel ve Lastik Yerleştirilir

Tel takılırken genellikle hastanın ağız ve diş yapısına bakılır. Çok fazla baskı yapmaması ve ağzın alışması adına ilk etapta çok kalın bir tel takılır. Bu tel fazla sıkıştırılmaz. Lastiklerle sabitleme yapılarak ilk ayın böyle geçmesi hedeflenir. Hastanın ilk birkaç gün sızı yaşaması normaldir. İlerleyen aylarda tel boyutları da değişiklik gösterir.

4. Aşama: Düzenli Randevu ve Kontroller Yapılır

Dişlerin verdiği reaksiyonlar ve aynı zamanda tedavinin ilerletilebilmesi amacıyla ortodonti doktorları tarafından düzenli randevu verilir. Hastanın ve diş hekiminin durumuna göre her ay kontrol yapılabileceği gibi 2-3 ayda bir de kontrol yapılabilir. Gerekli görüldüğü takdirde tel değiştirilir bazen sadece lastiklerde değişim gerçekleşir.

5 . Aşama: Gerekli Görülürse Son Aylarda Lastik Kullanılır

Ortodonti tedavisi sadece braket ve tel ile gerçekleşmez. Alt ve üst çenedeki dişlerin aynı hizada olması adına gerekli görülürse lastik kullanılır. Hastaya nasıl takılacağı gösterildikten sonra bu lastikleri gün boyu kullanması istenir. Lastikler braketlere hastalar tarafından takılarak kontrolü sağlanır.

6 . Aşama: Teller Çıkarılır ve Pekiştirme Ortodonti Tedavisi için Plak Kullanılır

Son aşamaya gelindikten sonra dişlerin üzerinden braketler çıkarılır. Diş gerçek anlamıyla temizlenir. Bu temizleme işlemi sonrası dişlerin yapısının pekişmesi için plaklar kullanılır. Dişlerinin arasında boşluk, yamukluk olup ortodontik tedavi görenler plaklarını da uzun süreli kullanmalıdır. Plaklar hakkında da bilgi verilerek tedavi sonlandırılır.

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi süreleri hakkında net bir bilgi vermek oldukça zordur. Ortalama olarak metal braket diş teli tedavisi 1-2 sene arasında değişiklik gösterir. Hastanın ağız ve diş yapısına bağlı olarak bu sürenin değişeceği bilinmelidir. Aynı zamanda şeffaf plak tedavisi gören bireyler de ortalama olarak 6 ay -1 sene içerisinde tedavisini olabilmektedir.

Ortodonti Tedavisi Sancılı Bir Süreç Midir?

Sadece çocuk ortodonti kapsamında değiş yetişkin ortodonti alanında da sık karşılaşılan bir sorudur. Tedavi süreci sırasında hastanın hissettiği bazı duygular olacaktır. Ancak bu duygular bir diş çektirmek kadar zorlu değildir. Aynı zamanda kimi hastalarda herhangi bir şekilde olumsuz bir hissiyat ortaya çıkmamaktadır.

Bazı hastalarda randevularda tel değişimi meydana geldikten sonra 1-2 gün içerisinde dişlerde hassasiyet oluşur. Tellerin dişe yaptığı baskılardan dolayı dişlerde sızlama görülmesi normaldir. Çünkü teller dişe baskı uygulayacaktır. Ancak sadece 1-2 gün içerisinde dişler tellere alışarak ağrının son bulmasına neden olmaktadır.

Ortodonti Tedavisi Kalıcı Mıdır?

Ortodonti tedavisi olduktan sonra eğer pekiştirme tedavisi olarak plakları düzenli kullanırsanız dişlerinizde kalıcı düzelme sağlarsınız. Diğer taraftan kalıcılığı arttırmak adına belirli dönemlerde ortodonti doktorunuzla görüşmeye devam edebilirsiniz. Böylece müdahale edilmesi gereken noktalarda müdahale edilerek dişlerin sabit kalması sağlanır.

Diş Teli Gülüşü ve Ağız Yapısını Değiştirir Mi?

Ağız yapısında değişim yapması olası değildir. Ağız yapısında değişim olması için çene yapısında da değişim yapılmalıdır. Bu ortodonti uzmanları tarafından yapılsa da diş teli ile gerçekleşmez. Damaklık ve farklı aparatlar kullanılır. Diş teli gülüşünüzü değiştirir. Gülüşünüzü değiştirmesindeki sebep ise artık daha estetik bir diş yapısına sahip olmanızdır.

Özgüveninizi yerine getirecek bu tedavi sonrasında gülüşünüz elbette değişir. Kendinizi sıkmadan, daha rahat ve özgür bir gülüş atabilirsiniz. Üstelik yeni dişleriniz ile mutluluğunuzu daha iyi yansıtabilirsiniz.

Diş Teli Ağız Kokusu Yapar Mı?

Doğru bakım yapıldığı takdirde ortodonti tedavisi ağız kokusu yapmaz. Ancak ağzınızda diş teli takılı olduğundan normale nazaran daha dikkatli olmalısınız. Gün içerisinde 2 kere diş fırçalıyorsanız bu sayıyı her beslenme sonrası olarak güncellemelisiniz. Kahve, çay içtikten sonra dahi dişlerinizi fırçalamalısınız.

Normal diş fırçası ve macunu belirli düzeyde temizlik sağlar. Ancak diğer tarafta teller arasında besinlerin kalmaması ve koku yaratmaması adına arayüz fırçası kullanmalısınız. Arayüz fırçaları sayesinde tellerin arasını daha iyi temizleyebilirsiniz.

Diş Teli Varken Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Her zaman olduğu gibi gün içerisinde en az 2 kere dişlerinizi fırçalamalısınız. Ancak bunun yanı sıra her yemek yeme durumundan sonra nerede olduğunuz fark etmeksizin dişlerinizi fırçalamalısınız. Dişlerinizi fırçalamak diş telleri arasının temizlenmesini sağlar.

Diş teli tedavisi sırasında diş ipi kullanmak kullanışsız olacaktır. Diş ipi ile diş aralarınızı temizleyemezsiniz. Bunun yerine arayüz fırçalarını tercih edin. Aynı diş ipi gibi detaylı temizlik yaparak ferah bir his sahibi olmanızı sağlar. Bakım sırasında olmasa da dolaylı yoldan etkileyeceğinden; asitli, alkollü, aşırı baharatlı ve renkli yiyeceklerden & içeceklerden uzak durmayı unutmayın.

Ortodonti Tedavi Fiyatları Ne Kadardır?

Güncel ortodonti tedavi fiyatları oldukça değişkenlik göstermektedir. Hastanın ağız yapısı, uygulanacak ekstra işlemler ya da hedeflenen tedavi süresi etkilidir. Diğer taraftan kullanılan malzemelerin ortalama piyasa ücreti, diş hekiminin uzmanlığı ve bilinirliği ücretleri belirleyecektir.

Eğer siz de ortodonti tedavisi olmak ve diş teli fiyatları hakkında bilgi almak isterseniz Galaksi Diş Kliniğimize uğrayabilir Dr. Yasin Akgül randevusu alabilirsiniz.